Kirja-arvostelu
Arvostelun kirjoittaja: L.J.
Kirja: Jonathan Safran Foer, Eläinten syömisestä

Jonathan Safran Foerin Eating Animals (Eläinten syömisestä) julkaistiin vuonna 2009 ja sen suomenkielinen käännös ilmestyi vuonna 2011.

Eläinten syömisestä käsittelee (tässä teoksessa lähinnä) Yhdysvalloissa harjoitettua tehotuotantoa ja sen vaikutuksia eläimiin, ihmisiin ja ympäristöön. Se antaa lukijalle myös katsauksen maatilojen ja tuotantomenetelmien kehittymisestä nykyisen kaltaiseen tehotuotantoon. Johathan Safran Foer käsittelee kirjassaan erikseen eri tehotuotannon menetelmiä, niin tehokalastusta, munantuotantoa kuin sianlihan tuotantoakin. Tehotuotanto on tehnyt eläimistä hyödykkeitä. Monet ihmiset kyllä tiedostavat tehotuotannon käyttämät julmuudet osittain, mutta haluavat unohtaa sen. Unohdamme, että eläimet ovat kaltaisiamme tuntevia otoksia.

Tehotuotantotilat ovat keskittyneet muutamien suuryritysten omistukseen, joiden pääasiallinen tavoite on tahkota rahaa, ja valitettavasti tämä tapahtuu usein eläinten kustannuksella. Sen lisäksi, että tehotuotanto on julmaa, se aiheuttaa suuria päästöjä, tuhoaa viljelykelpoista maapinta-alaa ja kohtelee työntekijöitään ihmisoikeuksien vastaisesti. Tämän lisäksi tehotuotettu eläimen liha voi olla terveysriski, sillä eläimiä usein ruokitaan rehuilla, jotka sisältävät valtavat määrät erilaisia antibiootteja, jotka taas voivat lihan mukana siirtyä ihmiseen.

Teos pohtii eläinten syömistä monipuolisesti eri näkökulmista. Kirjassa kuuluu niin vegaanien, teurastajien, vegaaneiden teurastajien, pientilallisten kuin itse kirjailijankin ääni. Teos sisältää paljon faktatietoa ja erilaisia näkökulmia, jotka pistävät lukijan pohtimaan omia ruokatottumuksiaan ja lihan tuotannon ja kalastuksen varjopuolia. Kirjassa ei kuitenkaan lytätä täysin lihankasvatusta, vaan siinä esitetään myös pientilallisten puolesta puhuvia argumentteja.

Eläinten syömisestä on hyvin kirjoitettu, faktoihin perustuva eettinen pohdinta eläinten syömisestä ja sen vaikutuksista yksilöön, yhteisöön ja koko maapalloon. Ruoka yhdistää meitä kaikkia. Suurin osa meistä käyttää päivittäin munia, maitotuotteita, lihavalmisteita ja monia muita eläinkunnan tuotteita, mutta kuinka usein todellisuudessa tulee miettineeksi, miten tai mistä käyttämämme tuotteet päätyvät lautasillemme? Eläinten syömisestä antaa hyvän katsauksen tämän päivän lihantuotannon kamaluuksiin ja haastankin jokaisen eläinkunnantuotteiden kuluttajan lukemaan teoksen ja pohtimaan lihantuotannon ja oman syömisensä perimmäisempiä syitä!