Recent Changes

Thursday, November 16

 1. page Minä (deleted) edited
  8:44 am
 2. page Minä (deleted) edited
  8:41 am

Wednesday, November 15

 1. page home edited ... Näiltä sivuilta löydät asiaa biologiasta ja maantieteestä. Sivuilla on mielenkiintoisia ja hyö…
  ...
  Näiltä sivuilta löydät asiaa biologiasta ja maantieteestä. Sivuilla on mielenkiintoisia ja hyödyllisiä linkkejä niin biologian ja maantieteen opiskelijoille kuin harrastajillekin sekä ympäristöekologian kurssilla tehty melututkimus (tietokoneen, Peugeot'n ja ilotulituksen melutaso) ja kirja-arvosteluja. Omilta alasivuiltaan löydät säälinkkejä (mm. säähavainnot, sääennusteet ja otsonikato), ilmastonmuutokseen ja avaruuteen liittyviä asioita sekä karttoja ja satelliittikuvia. Omat sivunsa on omistettu linkkikokoelmille, hakukoneille ja luonnontiedeuutisille sekä opetuspeleille ja ajanvietteelle. Näiltä sivuilta löytyvät myös suomenkieliset nettivideot ilmastonmuutoksesta, ilmastouutiset sekä pohjoismaisen ilmastopäivän kirjoituskilpailun voittanut Minä pyydän -kirjoitus.
  Ilmastonmuutoksesta löydät ajankohtaista tietoa myös Ilmastotieto-blogista.
  ...
  Jari Kolehmainen (koulun osoite Tietotie 3-5, 45100 Kouvola)..
  {orava.jpg}
  © Jari Kolehmainen
  (view changes)
  5:38 am
 2. 5:35 am
 3. 5:34 am
 4. page Eläinten syömisestä edited Kirja-arvostelu Arvostelun kirjoittaja: L.J. Kirja: Jonathan Safran Foer, Eläinten syömisestä …
  Kirja-arvostelu
  Arvostelun kirjoittaja: L.J.
  Kirja: Jonathan Safran Foer, Eläinten syömisestä

  Jonathan Safran Foerin Eating Animals (Eläinten syömisestä) julkaistiin vuonna 2009 ja sen suomenkielinen käännös ilmestyi vuonna 2011.
  Eläinten syömisestä käsittelee (tässä teoksessa lähinnä) Yhdysvalloissa harjoitettua tehotuotantoa ja sen vaikutuksia eläimiin, ihmisiin ja ympäristöön. Se antaa lukijalle myös katsauksen maatilojen ja tuotantomenetelmien kehittymisestä nykyisen kaltaiseen tehotuotantoon. Johathan Safran Foer käsittelee kirjassaan erikseen eri tehotuotannon menetelmiä, niin tehokalastusta, munantuotantoa kuin sianlihan tuotantoakin. Tehotuotanto on tehnyt eläimistä hyödykkeitä. Monet ihmiset kyllä tiedostavat tehotuotannon käyttämät julmuudet osittain, mutta haluavat unohtaa sen. Unohdamme, että eläimet ovat kaltaisiamme tuntevia otoksia.
  (view changes)
  5:29 am
 5. page Eläinten syömisestä edited Jonathan Safran Foerin Eating Animals (Eläinten syömisestä) julkaistiin vuonna 2009 ja sen suomenk…
  Jonathan Safran Foerin Eating Animals (Eläinten syömisestä) julkaistiin vuonna 2009 ja sen suomenkielinen käännös ilmestyi vuonna 2011.
  Eläinten syömisestä käsittelee (tässä teoksessa lähinnä) Yhdysvalloissa harjoitettua tehotuotantoa ja sen vaikutuksia eläimiin, ihmisiin ja ympäristöön. Se antaa lukijalle myös katsauksen maatilojen ja tuotantomenetelmien kehittymisestä nykyisen kaltaiseen tehotuotantoon. Johathan Safran Foer käsittelee kirjassaan erikseen eri tehotuotannon menetelmiä, niin tehokalastusta, munantuotantoa kuin sianlihan tuotantoakin. Tehotuotanto on tehnyt eläimistä hyödykkeitä. Monet ihmiset kyllä tiedostavat tehotuotannon käyttämät julmuudet osittain, mutta haluavat unohtaa sen. Unohdamme, että eläimet ovat kaltaisiamme tuntevia otoksia.
  Tehotuotantotilat ovat keskittyneet muutamien suuryritysten omistukseen, joiden pääasiallinen tavoite on tahkota rahaa, ja valitettavasti tämä tapahtuu usein eläinten kustannuksella. Sen lisäksi, että tehotuotanto on julmaa, se aiheuttaa suuria päästöjä, tuhoaa viljelykelpoista maapinta-alaa ja kohtelee työntekijöitään ihmisoikeuksien vastaisesti. Tämän lisäksi tehotuotettu eläimen liha voi olla terveysriski, sillä eläimiä usein ruokitaan rehuilla, jotka sisältävät valtavat määrät erilaisia antibiootteja, jotka taas voivat lihan mukana siirtyä ihmiseen.
  Teos pohtii eläinten syömistä monipuolisesti eri näkökulmista. Kirjassa kuuluu niin vegaanien, teurastajien, vegaaneiden teurastajien, pientilallisten kuin itse kirjailijankin ääni. Teos sisältää paljon faktatietoa ja erilaisia näkökulmia, jotka pistävät lukijan pohtimaan omia ruokatottumuksiaan ja lihan tuotannon ja kalastuksen varjopuolia. Kirjassa ei kuitenkaan lytätä täysin lihankasvatusta, vaan siinä esitetään myös pientilallisten puolesta puhuvia argumentteja.
  Eläinten syömisestä on hyvin kirjoitettu, faktoihin perustuva eettinen pohdinta eläinten syömisestä ja sen vaikutuksista yksilöön, yhteisöön ja koko maapalloon. Ruoka yhdistää meitä kaikkia. Suurin osa meistä käyttää päivittäin munia, maitotuotteita, lihavalmisteita ja monia muita eläinkunnan tuotteita, mutta kuinka usein todellisuudessa tulee miettineeksi, miten tai mistä käyttämämme tuotteet päätyvät lautasillemme? Eläinten syömisestä antaa hyvän katsauksen tämän päivän lihantuotannon kamaluuksiin ja haastankin jokaisen eläinkunnantuotteiden kuluttajan lukemaan teoksen ja pohtimaan lihantuotannon ja oman syömisensä perimmäisempiä syitä!

  (view changes)
  5:27 am
 6. page Syötäväksi kasvatetut edited Kirja-arvostelu Arvostelun kirjoittaja: Anni Wilander Kirja: Elina Lappalainen, Syötäväksi kasva…
  Kirja-arvostelu
  Arvostelun kirjoittaja: Anni Wilander
  Kirja: Elina Lappalainen, Syötäväksi kasvatetut
  Elina Lappalaisen vuonna 2012 julkaistussa kirjassa Syötäväksi kasvatetut kerrotaan nimensä mukaisesti siitä, miten ruokasi eli elämänsä. Monella henkilöllä on varmasti omia ennakkokäsityksiä siitä, miten ruoka päätyy lautaselle, mutta harva kuitenkaan tietää koko totuutta. Kun asioista alkaa ottaa selvää, voi alkaa pohtia, ovatko omat ennakkokäsitykset ristiriidassa totuuden kanssa. Usein tavallisella kuluttajalla ei ole asiaa esimerkiksi kasvattamoihin, joten Lappalaisen kirja on hyvä keino tällaisille ihmisille saada asiasta tietoa.
  Lukiessani kirjaa aloin pohtia omia arvojani ja moraaliani lihan syöntiä kohtaan. Olen jo kauan sitten päättänyt, että tulevaisuudessa lopetan punaisen lihan syönnin, mutta kirjan luettuani aloin miettiä, ovatko broilerit ja kanat verrattuna esimerkiksi sikoihin sen tasa-arvoisemmassa asemassa kasvatuksensa suhteen. Kanojen asemaa perustellaan usein niiden ’’tyhmyydellä’’. Niillä on pienet aivot, eivätkä ne ymmärrä elämän syvää merkitystä. Näinollen niiden syöminen nähdään pienempänä pahana.
  Kirjassa kerrotaan erikseen kanojen, broilereiden, sikojen sekä lehmien elämänkaari syntymästä kaupan hyllylle kaikkine välivaiheineen. Lisäksi Lappalainen tuo kirjassa esille esimerkiksi eettisiä pohdintoja eläinten oikeuksista. Onko eläimellä esimerkiksi välinearvo vain tuotantoa varten, vai voidaanko eläimestä puhua tiettynä yksilönä, jolla on omat arvot. Tällöin puhuttaisiin eläimen itseisarvosta. Lappalainen myös korostaa kirjan lopussa tuotannon valvonnan heikkoutta eläinten hyvinvoinnin suhteen. ’’Tässä kirjassa käsitellään enimmäkseen tavallisia tiloja, joilla eläimet hoidetaan vähintään lain mukaisesti. Lainmukaisuus ei kuitenkaan takaa eläinten hyvinvointia’’, Lappalainen toteaa. Kirja kertoo kattavan näkemyksen eläinten oikeuksista, jotka perustuvat useisiin teorioihin ja näkemyksiin, joista esimerkkinä näkemys siitä, että eläimiä voidaan tappaa ja syödä, mikäli ne ovat voineet eläessään hyvin. Yksi eniten Lappalaistakin mietityttänyt asia koskien eläinten oikeuksia on selvästi emakkosikojen eristäminen, ja niiden kohtelu ikään kuin ’’synnytyskoneina’’ Eläinten oikeuksien rikkominen johtaakin suuriin korvauksiin.
  Lappalainen kuvaa jokaisen tuotantovaiheen niin yksityiskohtaisesti ja hyvin, että varmasti jokaiselle herää ajatuksia asiasta. Itseäni eniten järkytti kanojen, ja etenkin untuvikkojen kohtelu. Untuvikot lajitellaan sukupuolen mukaan liukuhihnalla kuin mitkäkin tavarat, ja kukkountuvikot heitetään heti kohti kuolemaa. Vaikutuin kuitenkin Lappalaisen rohkeudesta tuoda asiat niin yksityiskohtaisesti koko kansan tietoon. Osa ihmisestä ei välttämättä edes tiedä sitä, mitä eroa on kanalla ja broilerilla, puhumattakaan esimerkiksi eri kanalatyyppien eroista. Kirjan lukeminen valaisi ainakin omaa tietämystäni ihan kaikesta.
  Eläinten elinoloja on pyritty jo parantamaan esimerkiksi tuomalla häkkeihin erilaisia virikkeitä, mutta Lappalaista lainaten pitäisi kysyä, "mitä voimme vielä tehdä?" Eläinsuojelulakia ollaan uudistamassa, ja Lappalainen nostaa kirjassaan esille monia kehitystarpeita, jotka olisi hyvä huomioida. Hänen mukaansa myös valvontaa olisi tehostettava esimeriksi lainsäädäntöä kohtaan. Lisäksi ihminen voi omilla kulutuspäätöksillään vaikuttaa esimerkiksi siihen, kuinka paljon Suomessa kasvaa lehmiä. Harva ihminen uskaltaa ottaa tärkeisiin asioihin kantaa pyrkimällä parantamaan niitä, mutta Lappalainen on yksi heistä.

  (view changes)
  5:15 am

More