Kirja-arvostelu
Arvostelun kirjoittaja: Janette Janatuinen
Kirja: Dian Fossey, Sumuisten vuorten gorillat

Kirja-arvosteluni on Dian Fosseyn kirjoittamasta "Sumuisten vuorten gorillat" -kirjasta. Hän kertoo 13 vuoden pituisesta ajanjaksosta, jonka hän vietti Virungavuorilla asuvia gorilloja tutkien ja suojellen. Dian Fosseyn työn ja kirjan tulos on kuin herätys ihmisille tästä(kin) uhanalaisesta, määrältään vähenevästä lajista.

Kirja opettaa tutustumaan gorillan tapoihin, tunteisiin ja käytökseen. Yleiskäsitykseni gorilloista muuttui koko ajan kirjaa pidemmälle luettaessa. Gorillat eivät olekaan vihaisia ja vaarallisia, vaan ystävällisiä ja lempeitä jättiläisiä.

Ajoittain Dian Fossey kuvaili niin viidakkoa kuin gorilloita erittäin tarkasti ja mielenkiintoisesti. Välillä jäin kuitenkin kaipaamaan lisää määrittelyä tiettyjen hetkien äänistä, näyistä, hajuista ja tunteista. Kirjan valokuvat ja kuvatekstit auttoivat kuitenkin samaistumaan viidakossa elämiseen. Vaikka en kirjaa aloittaessa odottanut valokuvia, jäin kuitenkin kaipaamaan niitä enemmän. Valokuvat olivat mielestäni mielenkiintoisimpia. Vasta niissä näki Fosseyn työn tuloksen; hän ei vain kiikareiden kautta tutkinut gorilloja muistiinpanoja tehden, vaan oli kuin yksi gorilloista. Hellyttävät kuvat saavat lukijan inspiroitumaan ja arvostamaan Fosseyn työntekoa.

Välillä tätä päiväkirjamaista kirjan tarinaa oli vaikea seurata. Jokainen luku koostuu eri aiheesta eikä aina mennä kronologisessa järjestyksessä. Esim. eräässä luvussa hän kertoo Banjo-nimisen gorillan aikuiselämästä, sen jälkeen Banjon nuoruudesta ja lopuksi kuolemasta. Kirjassa tuli myös paljon vastaan latinankielisiä lajinimiä sekä eri ihmisten ja eläinten nimiä joita oli mahdoton muistaa.

Kirja oli mielenkiintoinen ja opettava. Ilman Fosseyta meillä ei ehkä olisi vieläkään tietoa näistä gorilloista, saati koko lajia jäljellä. Suosittelen kirjaa eläimistä kiinnostuneille sekä Avara-luonto ohjelman katsojille. Tämä lukukokemus sai minut myös kiinnostumaan kirjasta tehdystä elokuvasta.


Kirja-arvostelu
Arvostelun kirjoittaja: Ina Vasko
Kirja: Dian Fossey, Sumuisten vuorten gorillat

Sumuisten vuorten gorillat on tohtori Dian Fosseyn 1983 valmistunut koskettava matkakertomus, joka kuvaa hänen kenttätutkimustaan Afrikassa Ugandan, Zairen ja Ruandan alueille sijaitsevilla Virungavuorilla. Hän on ollut aina hyvin kiinnostunut gorilloista ja pääsee vihdoin unelmiensa matkalle tutkimaan tätä uhanalaista lajia, jonka viimeinen elinympäristö on kovaa vauhtia jäämässä salametsästäjien ja leviävän asutuksen uhriksi. Fossey perustaa Virungavuorten Parc des Volcans -nimiselle rauhoitusalueelle Karisoken tutkimuskeskuksen, jonka vaihtelevissa ja vaativissa olosuhteissa hän avustajiensa kanssa tarkkailee ja tekee erilaisia tutkimuksia ja kartoituksia gorilloista. Monista vastoinkäymisistä, takaiskuista ja surullisistakin tapahtumista huolimatta Fossey saa 15 vuotta kestävän kenttätutkimuksensa päätökseen ja saa näin paikkansa yhtenä maailman arvostetuimmista vuorigorillojen tutkijoista.

Fossey kuvaa kirjassaan hienosti ja yksity​iskohtaisesti tutkimuskeskuksen tapahtumia ja gorillojen kanssa tekemäänsä työtä. Kirjaa lukiessaan saa selvän kuvan niin miljööstä, paikan ilmapiiristä kun Afrikan kulttuuristakin, sillä Fosseyn kirjoitustyyli on hyvin kuvaileva ja monipuolinen. Vaikka tekstiä kirjassa oli paljon, kiinnostava kerronta säilytti lukuinnon läpi kirjan.

Kappaleiden seassa oli useita kuvia gorilloista eri tilanteissa, leiripaikan henkilökunnasta ja itse Fosseystä gorillojen parissa. Ne antoivat lisäsäväystä kirjalle ja auttoivat saamaan hyvän kokonaiskuvan tapahtumista. Kuvien alapuolella olevat selostukset auttoivat liittämään ne kirjan eri tapahtumiin ja niistä sai hyvän kuvan siitä, millaista elämä todella Virungavuorilla oli. Kertomukset eri yksilöistä ja niiden selviytymistaisteluista oli kuvattu koskettavasti ja kuvat loukkaantuneista tai tapetuista gorilloista lisäsivät niiden vaikutusta luettaessa.

Kertomukset pomppivat vuodesta toiseen eri lukujen välillä, mikä ajoittain vaikeutti hieman tapahtumien tasalla pysymistä ja niiden aikajärjestyksen ymmärtämistä. Onneksi vuosiluvut ja tärkeimpien asioiden kertaaminen esimerkiksi gorilloiden sukusuhteista kerrottaessa, auttoivat säilyttämään jonkinlaisen kokonaiskäsityksen tapahtuma-ajoista ja niiden suhteista toisiinsa.

En löydä paljoa muuta kritisoitavaa kirjasta kuin sen, että välillä kuvaukset esimerkiksi pienistä ympäristön yksityiskohdista, niiden latinankielisin nimin ja kertomuksin niiden kasvusta ja tehtävästä olivat ehkä turhan tarkkoja kirjan juonen kannalta. Mutta toisaalta, kirja perustuu tositapahtumiin, tutkimuksiin ja niiden tuloksiin, joten ne kuuluvat sen tyyliin.

Mielestäni Dian Fosseyn syvä rakkaus gorilloihin ja niiden tulevaisuuden ensimmäiseksi asettaminen elämässään välittyvät hänen sydämellisistä toimistaan gorilloiden hyväksi. Fossey perusti kenttätutkimuskeskuksen ohella Karisokeen muun muassa erityisen salametsästäjien vastaisen partion, jonka tarkoituksena on tuhota ansoja, takavarikoida aseita ja mahdollisuuksien mukaan vapauttavat kiinnijääneitä eläimiä. Fosseyn perusti myös erään hänelle hyvin läheiseksi tulleen salametsästäjien kynsiin joutuneen gorillan mukaa rahaston, joka tukee vuorigorillojen suojelutyötä Parc des Volcansin alueella.

Lukukokemus sinänsä oli hyvin antoisa ja se herätti ajattelemaan luonnonvaraisten eläinten tulevaisuutta ja sitä, miten suuri uhka ihminen niille on. Kirjan lukeminen muutti asennoitumistani muun muassa eläinten tarhaukseen ja saalistukseen esimerkiksi niiden turkin tai hampaiden vuoksi. Fossey sai mielestäni ilmaistua asiansa ja huolensa vuorigorillojen ja muiden eläinten tulevaisuudesta hyvin, eikä siis ihmekään, että se on saanut huomattavaa suosiota ja kannatusta ympäri maailmaa ja kirjasta on julkaistu myös elokuva.


Kirja-arvostelu
Arvostelun kirjoittaja: Valtteri Sillanpää
Kirja: Dian Fossey, Sumuisten vuorten gorilla

Dian Fosseyn omakohtaisista kokemuksista työstään vuorigorillojen parissa kertova kirja ”Sumuisten vuorten gorillat” oli taas pitkästä aikaa ensimmäinen lukemani kirja - ja vielä pidemmästä aikaa kirja, jonka jaksoin lukea loppuun asti. En olisi osannut arvata, että vuorigorillojen tutkiminen voisi olla yhtä mielenkiintoista kuin Fossey sen saa vaikuttamaan.

Fossey oli kiinnostunut Afrikasta ja teki sinne retken, jonka aikana hän näki ensimmäiset vuorigorillansa. Hän halusi palata takaisin tutkimaan niitä. Alun ongelmista huolimatta hän lopulta teki pitkän uran gorilloiden parissa.

Kummaa on, että jokapäiväisestä tutkimisesta huolimatta Fossey ehti kirjoittaa näinkin hyvän kirjan. Kirja on hyvin yksityiskohtainen latinalaisine nimineen ja maaston kuvauksineen, joita on kerrottu suunnilleen aina, kun vaihdetaan puheenaihetta. Ne eivät silti häiritse vaan tuovat lisätietoa muutoinkin todella tarkkoihin gorilloiden käyttäytymiskertomuksiin. Fossey kuvaa gorillojen käytöstä niin tarkasti, että on helppo aistia jokainen liike, minkä nämä hienot eläimet tekevät. Gorilloja tosiaan voi kutsua hienoiksi eläimiksi tämän kirjan luettuaan.

Fossey kunnioittaa gorilloja, mikä on hieno asia luonnon ystävälle. Hän tekee kaikkensa myös taistelussa salametsästäjiä ja myös karjapaimenia vastaan, jotka eivät uhkaa gorilloja suoraan mutta vaikeuttavat kuitenkin niiden elämää. On mukava lukea työlleen omistautuneen ihmisen ajatuksia, koska niissä on paljon totuutta.
Kirjan toisaalta ärsyttäviä puolia on se, että välillä on vaikea pysyä vuosilukujen kanssa perässä. Ensin käydään kymmenen vuotta erään ryhmän tarinaa ja sen jälkeen ollaan taas vuodessa 1963. Välillä myös esiintyi nimiä sen verran runsaasti, että oli hankala yhdistellä niitä oikeisiin paikkoihin.

Kirjan hyvä kuvitus auttaa myös hyvin pysymään kuvioissa mukana. Todella tarkat (vaikkakin mustavalkoiset) kuvat antavat hyvän käsityksen elämästä metsässä. Ilman näitä kuvia voisi monelle luultavasti tuottaa vaikeuksia muodostaa mielessään kuva gorillasta jossain metsän siimeksessä.

Mutta jos minäkin luin kirjan loppuun asti, se on sillä perusteella jo ihan lukemisen arvoinen. Fossey teki hienoa työtä gorillojen parissa ja toi tietoa, jota meillä ei ilman häntä olisi ehkä vielä tänä päivänäkään. Kiitos siitä.Kirja-arvostelu
Arvostelun kirjoittaja: Salla R.
Kirja: Dian Fossey, Sumuisten vuorten gorillat
Dian Fosseyn "Sumuisten vuorten gorillat" kertoo Fosseyn elämästä ja työstä Afrikassa Virungavuorilla, jossa hän vietti yli vuosikymmenen tutkien gorilloita. Fossey oli ollut todella kiinnostunut gorilloista jo ennen kuin hän sai työpestin Afrikasta ja kirjaa lukiessa huomaa hänen intohimonsa noita uljaita eläimiä kohtaan.

Pidin kirjasta todella paljon. Päiväkirjamainen selostus toimi mielestäni todella hyvin ja piti mielenkiinnon yllä. Kirjassa ei aina edetty aivan kronologisessa aikajärjestyksessä, mikä toi kirjasta perillä pysymiseen omanlaista haastetta, mutta hetken pohdinnan jälkeen palaset loksahtelivat paikalleen ja lukemista pystyi jatkamaan.

Arvostan Fosseyn työtä todella, ja se vaikutti ehkä osaltaan siihen, miksi pidin kirjasta niin paljon. Ilman hänen vuosien arvokasta työtään meillä ei ehkä olisi noin hienoa lajia enää jäljellä. Olen aina pitänyt gorilloista, mutta kirjan myötä sain niistäkin entistä lempeämmän ja ystävällisen kuvan.

Fossey käyttää todella tarkkaa kuvailua kirjassaan, mikä tuo siihen oman mielenkiintonsa, mutta ajoittain todella tarkat kuvailut ympäristöstä kaikkien latinankielisten nimien kanssa vain häiritsivät lukunautintoa. Toisaalta ne taas antoivat kirjalle yhden omalaatuisen piirteen, joka erottaa sen monista muista. Yllätyin suuresti myös siitä, että kirjasta löytyi niinkin paljon kuvia, jotka tukivat Fosseyn kuvailuja gorilloista ja leiristä. Oli myös mukavaa nähdä söpöjä gorilloja kuvattuna.

Luin kirjan ja katsoin vielä vertailun vuoksi elokuvaversionkin. Pidin enemmän kirjasta, sillä siinä tuntui pääsevän lähemmäs Fosseyn ajatusmaailmaa ja siitä Fosseyn intohimo lajin suojelemiseksi välittyi lukijalle vielä paremmin.

Kaiken kaikkiaan kirja oli todella hyvä ja nautin sen lukemisesta. Suosittelen kirjaa kaikille, joita aihe vähänkään kiinnostaa.