Kirja-arvostelu
Arvostelun kirjoittaja: Roosa V
Kirja: Pirkko Lindberg, SOS Tuvalu - hätähuuto paratiisista

Pirkko Lindberg on suomenruotsalainen kirjailija, jonka kirjallisuus käsittelee usein ekologisia aiheita. Schildts julkaisi "SOS Tuvalun" Ruotsissa 2004, ja se suomennettiin vuonna 2005. Ruotsissa Svenska litteratursällskapet palkitsi teoksen 6000 eurolla ja Mondo nimitti sen vuoden 2005 parhaaksi matkakirjaksi.

Kirja kertoo Tyynellä valtamerellä sijaitsevasta Tuvalun saarivaltiosta, jonne Pirkko Lindberg matkusti vuonna 2002. Saarilla hän vietti seitsemän kuukautta osallistuen paikallisten elämään, arkeen ja juhlaan. Samalla hän pohti saaren tulevaisuutta, joka on uhattuna ilmastonmuutoksen ja siitä seuraavan merenpinnan nousun johdosta. Länsimaista elämäntyyliä kritisoidaan ja ihan aiheesta.

Teos kertoo realistisesti saaren ongelmista, meressä kelluvista muovijätekasoista, kasvillisuuden ja koralliriuttojen tuhoutumisesta sekä suurista aalloista, jotka vaurioittavat saarta. Lukija huomaa nopeasti saaren hätähuudon.

Kirja on kirjoitettu päiväkirjatyylisesti, mihin en ole aikaisemmin törmännyt. Tämä olikin positiivinen yllätys, koska teksti oli helppolukuista. Samoin positiivista oli myös teoksen kuvitus, jossa oli hienoja maisemakuvia ja kuvia saarten asukkaista ja heidän arjestaan. Kirjassa kuvataan tarkasti matkustamista, mikä oli hyvä, sillä siihen pystyi eläytymään. Lindberg matkusti maailman toiselle puolelle ekologisesti meriteitse ilman lentokoneita, mikä on aika hieno juttu.

Lindberg kuvailee saaren kulttuuria taitavasti ja mielenkiintoisesti. Kirjan parasta antia olivat ihmisten kuvaukset ja tarinat. Matkakirjaksi tämä on ehkä kuitenkin liian raskas, koska vakava ilmastonmuutos on koko ajan esillä.

Teos yllätti positiivisesti. Sen luettua heräsi tunne siitä, että ilmastonmuutos on koko maapallon yhteinen ongelma, ja että, meidän kaikkien tulee yhdessä toimia sitä vastaan omilla arjen valinnoillamme!


Kirja-arvostelu
Arvostelun kirjoittaja: "Lotta Lukiolainen"
Kirja: Pirkko Lindberg, SOS Tuvalu - hätähuuto paratiisista

"SOS Tuvalu - Hätähuuto paratiisista" on Pirkko Lindbergin kirjoittama ympäristöekologinen romaani. Lindberg on kirjoittanut useita ympäristöaiheisia teoksia, joista yksi on ollut Finlandia-palkinto –ehdokkaana. "SOS Tuvalu" on kirjoitettu alun perin ruotsin kielelle 2004, josta se vuotta myöhemmin on käännetty suomeksi.

Keväällä vuonna 2002 Lindberg matkusti Tuvalun saariryhmälle meriteitse seitsemän kuukauden ajaksi. Hän kertoo yksityiskohtaisilla päiväkirjamaisilla raporteillaan saarivaltion asukkaiden elämästä, tavallisesta arjesta ja juhlan hetkistä kuten häistä. "SOS Tuvalu" sisältää yhdeksän osaa sekä epilogin. Kirjassa on myös kuvia rikastamaan kertomuksia. Lisäksi kappaleissa esiintyvät siteeraukset paikallisista lauluista ja runoista tekevät kirjasta mielenkiintoisemman.

Lukukokemuksena kirja on hieman raskasta luettavaa jatkuvasti esillä olevan ilmastonmuutoksen ja ympäristönmuutoksen, kuten merenpinnan nousun, takia. Lindberg kuvaa kaunistelematta saaria uhkaavia ongelmia, kuten muovijätekasoja meren pinnalla ja isoja aaltoja, jotka vaurioittavat saarivaltiota. Kirja herättää lukijassa epätietoisuutta sekä hieman syyllisyyttä omaa länsimaista ajattelematonta ja ehkä jopa itsekeskeistäkin elämäntyyliä kohtaan. Kuinka pystymme hidastamaan näitä vastaavia ilmiöitä? Kuinka pystymme saamaan ihmiset kiinnostuneiksi ilmastonmuutoksesta ja siten turvaamaan maapallomme tulevaisuuden?