Kirja-arvostelu
Arvostelun kirjoittaja: Petra
Kirja: Laura Honkasalo, Nuukaillen eli kuinka pelastin kukkaroni ja maailman

Laura Honkasalo painottaa säästämisen positiivisia vaikutuksia kirjassaan "Nuukaillen eli kuinka pelastin kukkaroni ja maailman". Hän nimenomaan on sitä mieltä, että nuukailu ei ole pahasta, vaan siitä itse asiassa tulee ihan hyvä olo. Vaikutukset ovat myös terveydellisiä ja tietenkin itse rahaa säästyy johonkin tarpeellisempaan kuin esimerkiksi turhiin herkkuihin. Säästäminen eli nuukailu ei kuitenkaan tarkoita kaiken hauskan kieltämistä.

"Nuukaillen" on opas säästämiseen ja kuluttamisen vähentämiseen. Vinkit ovat hyödyllisiä ja helppoja, ja Honkasalo itse kertookin todenneensa ne kokeilun jälkeen hyviksi. Onneksi kirjoittaja kuitenkin muistuttaa lukijaa, että nuukailu voi myös mennä yli, kun innostuu siitä liikaa. Se voi myös olla haitallista terveydelle, joten säästämisen pitäisi siis olla leppoisaa ja rentoa, ei niinkään stressin aihe.

Kirjan vinkit eivät ole kuitenkaan mitään uusia keksintöjä, vaan jo tiedettyjen, vanhojen ohjeiden kierrättämistä ja uudistamista. Hyväksi todettujen vinkkien kierrättämisestä voi myös päätellä, että monia vuosisatoja vanhatkin jutut voivat olla vielä nykypäivänäkin toimivia keksintöjä. Se on minusta hieno juttu tässä kirjassa!

Minusta kirjassa osoitetaan myös taidokkaasti se, että onneen ei tarvita isoja määriä turhia tavaroita, kalliita esineitä tai monia kiloja ruokaa. Onni tulee sellaisista asioista, joita ei rahalla saada.

Teoksen lukeminen sai minutkin pohtimaan ihmisten suurta kuluttamista ja myös tulevaa kulutusjuhlaa, joulua. Yllätyin, kuinka pienillä asioilla pystyy vähentämään isoja määriä rahan käyttöä. Sain teoksesta hyviä vinkkejä säästämiseen esimerkiksi opiskeluelämän aloittamiseen toisessa kaupungissa sekä ihan muuten vaan vaikkapa matkaan säästämiseen. Mieleeni juolahti lisäksi muutamia joululahjavinkkejä ja aionkin panostaa nyt tänä vuonna itse tehtyihin juttuihin. Ne tulevat halvemmaksi ja lisäksi niitä myös usein arvostetaan ostettuja juttuja enemmän.

Ihailen Honkasalon sinnikkyyttä säästämisen suhteen, sillä hän kertoo ostavansa jopa alusvaatteensa kirpputoreilta ja käyttävänsä luonnonkasveja ravinnokseen. En itse kykenisi ainakaan tuohon ensimmäiseksi mainittuun, joten täydet pisteet kirjoittajalle!

Suosittelisin kirjaa heille, jotka ovat kiinnostuneita pohtimaan ihmisten kulutusta ja sen seurauksia entistä syvemmin, sekä niille, jotka tarvitsevat säästökeinoja vaikkapa juuri opiskelijaelämän takia.


Kirja-arvostelu
Arvostelun kirjoittaja: Kaisa Kvick
Kirja: Laura Honkasalo, Nuukaillen eli kuinka pelastin kukkaroni ja maailman

Laura Honkasalon tietokirjassa "Nuukaillen eli kuinka pelastin kukkaroni ja maailman" (Laura Honkasalo ja Kirjapaja, Helsinki 2014) käsitellään nykypäivän naiselle liiankin tutuksi tullutta kuluttamista ja tarjotaan neuvoja sen helpottamiseksi.

Kirjassa Honkasalo käsittelee monipuolisesti kuluttamisen osa-alueet, jotka koskettavat melkein jokaista nykypäivänä elävää naista. Kirjassa käsitellään muun muassa vaatteita, sisustamista, kenkiä ja kosmetiikkaa. Honkasalon kirja on vastaus kaikkien kulutuksessa kamppailevien naisten hätähuutoon, koska se ei pelkästään kerro hyviä vinkkejä kulutuksen vähentämiseksi vaan tarjoaa myös vertaistukea Honkasalon käsitellessä omia kokemuksiaan ja tunteitaan, mitä kuluttamiseen vahvasti liittyy.

Teoksessa on käytetty lähteinä paljon viime vuosisadan naistenkirjallisuutta, mistä johtuu, että ihan kaikkea kirjassa suositeltua ei kannata varauksetta kokeilla kotona, esimerkiksi hampaiden valkaisemista kotikonstein. Muita hauskoja ja vähän vanhanaikaisiakin niksejä lukija varmaan innostuu kokeilemaan.

Kirjassa on myös vertailtu paljon, millaista elämä on ollut ennen vanhaan ja millaista se nykyään on. On tuotu uusia näkökulmia siihen, kuinka paljon me nykyihmiset todellisuudessa tarvitsemme pärjätäksemme. Kirja ei onneksi ole pelkkä maailmanpelastuskirja, vaan se tuo rauhaa myös yksittäiselle kuluttajalle muun muassa Honkasalon käsitellessä itse tavarariippuvuutta, mihin koko kulutus pohjautuu.

Kaiken kaikkiaan kirja on oikein toimiva kokonaisuus, joka herättää lukijassa kysymyksiä ja pohdiskelun paikkoja. Honkasalo on onnistuneesti koonnut hyviä vinkkejä kuluttamisen vähentämiseen ja käynyt läpi myös ajatuksia, mitä kuluttamiseen vahvasti liittyy.